Omgeving

Kampeervakantie in een friese omgeving

Genieten van Zuid west Friesland

Op het water de Friese meren

Centraal gelegen in het Friese meren gebied is Heeg de ideale uitvaar basis voor uw (gehuurde) boot. Met ook het IJsselmeer  binnen handbereik kunt je prachtige zeiltochten maken als u een wat groter zeilschip heeft. Heeg wordt omringt met de Fluessen en het Heegermeer. Een prachtige en ideale startplaats voor een zeilvakantie!

Voor verkenning van de binnenwateren van Friesland zijn de mogelijkheden eindeloos. Met grote meren zoals het Heegermeer of Sneekermeer. Maar ook kleine, nauwe en ondiepe wateren. Allemaal aaneengesloten met kanalen en sloten en omgeven met gezellige dorpen en steden en prachtige natuurgebieden. Ook ideaal zijn de Marrekrite ligplaatsen: Aanlegplaatsen

Enkele leuke plaatsen om heen te varen:

  • Balk
  • Sloten
  • Langweer
  • Sneek
  • Aanlegsteigers bij Goingaryp en Joure: tussen de weilanden
  • Grou
  • Eernewoude (hier zijn ook prachte plekjes midden in de natuur)
In de dorpen en steden

Binnen een straal van 20 km van Heeg is er veel te doen. Varierend van gezellig winkelen tot
 het bezoeken van musea en het meemaken van evenementen. Een paar voorbeelden

Op het platteland en in natuurgebieden

Zuidwest Friesland is een uniek gebied in Nederland, maar wel dichterbij dan je denkt ! Het is maar 1.5 uur rijden vanaf Amsterdam ! Nergens in Nederland vind je op zo’n klein oppervlak meren, bossen en vele historische herinneringen.
Voor mooie vaar, fiets en wandeltochten kunt u terecht op de volgende downloadsite:

Wat te doen in Heeg

Dorp Heeg aan de friese meren

Heeg

Vanaf camping Lan en mar ligt Heeg, een kleine kilometer verderop. Heeg is een gezellig watersportdorp aan het Heegermeer . Vele watersporters komen aanmeren in dit dorp. Donderdagavond worden er met skutsjes getraind op het Heegermeer. Vanaf de camping een mooi gezicht ! De skutjsewedstrijden zijn vanaf de waterkant met een verrekijker goed te volgen. Heeg ligt hemelsbreed niet ver van de 11-steden stadjes zoals Sneek, Sloten en Workum en Koudum.

Geschiedenis

Heeg is van oudsher een vissersdorp. Vanuit Heeg, en buurdorp Gaastmeer, werd paling naar Engeland verscheept. Het centrum van Heeg heeft diverse historische panden. De gezellige dorpsstraat De Syl is karakteristiek voor Heeg. Winkeltjes en woonhuizen liggen aan het water, dat door het dorp stroomt. Ook de Nederlands Hervormde Kerk en het bijbehorende kerkhof staan op de monumentenlijst. Deze kerk is in 1840 gebouwd. Als u meer wilt weten over Heeg kunt u zich bij het VVV opgeven voor een rondleiding met een groep.

Zien en doen in Heeg:

Vakantiehuisjes met boot
Huurt u een vakantiehuisje in Heeg ? Huur dan bij ons een zeilboot of sloep die wij daar kunnen brengen en halen. Houdt u van vissen ? Dan hebben wij een tip: midden in het centrum van Heeg zijn 2 knus-gezellige vakantie huisjes te huur inclusief een ruime stalen roei-(vis)boot. Lan en mar verzorgt hiervan de buitenboordmotor. Voor reservering belt u H.M.W. Evers tel.nr.:038-4531040, bij voorkeur tussen
19-20 uur.

De palingaak: De Korneliske Ykes II is een reconstructie van de oude palingaken gebouwd in 2009,  (het is een nagebouwde palingaak van 1872) Op donderdagavond van mei t/m september zijn avondvaarten te maken vanuit Heeg. Zie website: www.palingaak.nl

Beurtveer Heeg-Balk: dit is een zeilende veerdienst met een skûtsje, en duurt 2.5 uur. Fietsen gaan gratis mee in het ruim van het schip. 10.30 uur is er afvaart uit Heeg en 14.00 uur uit Balk.Bekijk hun website: www.skutsjeverhuurhaghe.nl

Strandje: direct aan het Heegermeer. Ook zijn er voor de kinderen  klimtoestellen . Het strand is gelegen vlakbij het centrum van Heeg.

Evenementen: bekend in Heeg is het straatfestival, het activiteitenprogramma in het hoogseizoen en de georganiseerde zeilwedstrijden.

Fietsen en varen: voor mooie fietstochten is er een fietsroutenetwerk opgezet. Het fietsroutenetwerk is een eenvoudig systeem waarmee u zelf eindeloos routes kunt maken. Fietsen kunnen in het dorp gehuurd worden. Dit geld ook voor de vaarroutes, alleen zijn er hiervoor waterkaarten.

Agenda en webcam: klik hier voor de actuele agenda en hier voor de webcam

Heeg is een uniek watersportcentrum, in het hoogseizoen is het altijd gezellig druk en zijn er goede restaurants en uitgaansgelegenheden.

Fietsroutes: