Nederlands Duits
Zoek en Boek
  • header.jpg
  • maxresdefault.jpg
  • fotolanmar2.JPG
  • spotimg-3-8161-1024x768.jpg
  • 4Camping Lan en Mar betekent land en meer.JPG
  • 20150803_172054.jpg
  • 2Bootverhuur bij de camping polyvalk en motorboot.JPG
  • 1Watersportcamping in Friesland.JPG

Dorp Heeg aan de friese meren

Heeg

Vanaf camping Lan en mar ligt Heeg, een kleine kilometer verderop. Heeg is een gezellig watersportdorp aan het Heegermeer . Vele watersporters komen aanmeren in dit dorp. Donderdagavond worden er met skutsjes getraind op het Heegermeer. Vanaf de camping een mooi gezicht ! De skutjsewedstrijden zijn vanaf de waterkant met een verrekijker goed te volgen. Heeg ligt hemelsbreed niet ver van de 11-steden stadjes zoals Sneek, Sloten en Workum en Koudum.

 

Geschiedenis

Heeg is van oudsher een vissersdorp. Vanuit Heeg, en buurdorp Gaastmeer, werd paling naar Engeland verscheept.  Het centrum van Heeg heeft diverse historische panden. De gezellige dorpsstraat De Syl is karakteristiek voor Heeg. Winkeltjes en woonhuizen liggen aan het water, dat door het dorp stroomt. Ook de Nederlands Hervormde Kerk en het bijbehorende kerkhof staan op de monumentenlijst. Deze kerk is in 1840 gebouwd. Als u meer wilt weten over Heeg kunt u zich bij het VVV opgeven voor een rondleiding met een groep.

Zien en doen in Heeg:

Vakantiehuisjes met boot
Huurt u een vakantiehuisje in Heeg ? Huur dan bij ons een zeilboot of sloep die wij daar kunnen brengen en halen. Houdt u van vissen ? Dan hebben wij een tip: midden in het centrum van Heeg zijn 2 knus-gezellige vakantie huisjes te huur inclusief een ruime stalen roei-(vis)boot. Lan en mar verzorgt hiervan de buitenboordmotor. Voor reservering belt u H.M.W. Evers tel.nr.:038-4531040, bij voorkeur tussen
19-20 uur.

De palingaak: De Korneliske Ykes II is een reconstructie van de oude palingaken gebouwd in 2009,  (het is een nagebouwde palingaak van 1872) Op donderdagavond van mei t/m september zijn avondvaarten te maken vanuit Heeg. Zie website: www.palingaak.nl

Beurtveer Heeg-Balk: dit is een zeilende veerdienst met een skûtsje, en duurt 2.5 uur. Fietsen gaan gratis mee in het ruim van het schip. 10.30 uur is er afvaart uit Heeg en 14.00 uur uit Balk.Bekijk hun website: www.skutsjeverhuurhaghe.nl

Strandje: direct aan het Heegermeer. Ook zijn er voor de kinderen  klimtoestellen . Het strand is gelegen vlakbij het centrum van Heeg.

Evenementen: bekend in Heeg is het straatfestival, het activiteitenprogramma in het hoogseizoen en de georganiseerde zeilwedstrijden.

Fietsen en varen: voor mooie fietstochten is er een fietsroutenetwerk opgezet. Het fietsroutenetwerk is een eenvoudig systeem waarmee u zelf eindeloos routes kunt maken. Fietsen kunnen in het dorp gehuurd worden. Dit geld ook voor de vaarroutes, alleen zijn er hiervoor waterkaarten.

Agenda en webcam: klik hier voor de actuele agenda en hier voor de webcam

Heeg is een uniek watersportcentrum, in het hoogseizoen is het altijd gezellig druk en zijn er goede restaurants en uitgaansgelegenheden.