Leuk om te bezoeken

IJlst, Langweer, Heeg en Terherne

IJlst

IJlst is een klein stadje vlak bij Sneek, dit kleine Friese stadje is net als Sneek een van de 11-steden de route die jullie varen van Sneek naar IJlst is dan ook de route die wordt geschaatst in de winter.

Voordat u IJlst binnenvaart komt u langs de ratmolen.

De Rat is een achtkante stellingmolen in IJlst en werd gebouwd in 1828. Naast de windmolen staat de molenaarswoning.
De Rat is één van de drie houtzaagmolens in Friesland. De anderen zijn de De Jager in Woudsend en De Zwaluw in Birdaard. 

De molen is afkomstig uit de Zaanstreek en werd in 1683 gebouwd als balkenzager. Hij heette toentertijd “De Walrot”, wat “waterrat” betekende.

Heeg

Heeg ligt een kleine tien kilometer ten zuiden van Sneek aan de noordelijke oever van het Heegermeer. Vanuit Heeg is het IJsselmeer eenvoudig te bereiken via de Fluessen, de Morra en daarna de stad Stavoren

Langweer

Langweer is een oud dorp met een rijke geschiedenis. Eeuwenlang was dit dorp alleen maar via het water bereikbaar.

In 1856 kwam de eerste verbinding met de buitenwereld over het land: de Brédyk richting Joure. In de zomer zoeken veel (bekende) toeristen Langweer op voor de gezellige sfeer in het dorp of het zeilen op het meer.

De kerk van Langweer werd in 1777 gebouwd op de plek waar eerder al twee andere kerkgebouwen stonden. Deze kerk is in verhouding met andere Friese kerken uit de achttiende eeuw rijk versierd. 

 

Terherne

‘Ter Horne’ betekent ‘op de hoek’. Het lag op de uiterste hoek van een landaanwinning in de 12e eeuw. Het dorp zelf wordt reeds genoemd in 1200. Al op de kaart van Jacob van Deventer uit 1545 wordt Terherne genoemd (Herne). Scheepvaart, visserij en botenbouw waren eerst de belangrijkste bronnen van inkomen. Op het hoogtepunt van de Friese handelsvaart op de Oostzee was Terhorne de thuishaven van zo’n 40 tot 50 kof- en smakschepen.
De bekende film van Steven de Jong, de kameleon is onder andere ook in Terhorne opgenomen vandaar dat er in je in Terhorne naar het kameleon dorp kunt gaan dit is een eiland vlak bij Terhorne waar kinderen allemaal leuke activiteiten kunnen doen.